Dopis klubovima – “Neredi na natjecanjima”

                                            DOKUMENT DOWNLOAD –> klik                                           

KARATE KLUBOVIMA,
Članovima HKS-a
Natjecateljska komisija
Sudačka komisja

Predmet : Sprečavanje nereda na natjecanjima HKS-a

Poštovani,
na posljednjem prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste održanom u Ivankovu uočeno je da da su mnogi klubovi došli na natjecanje u pratnji roditelja što je zaista za svaku pohvalu.
Želja nam je da roditelji svakako budu jedan sastavni dio karate obitelji jer u konačnici i oni sami najvećim dijelom sufinanciraju programe svoje djece – sportaša. To treba i ubuduće poticati.
No, na žalost bilo je i vrlo neugodnih ispada jednog dijela navijača-roditelja koji su vrijeđali, prostačili, prijetili i na dr. načine pogrdno se izražavali tijekom natjecanja na kome su sudjelovala djeca do 14 godina starosti.
Ne treba posebno isticati koliko je to neprimjereno, a kada se vratimo nekoliko godina unazad prisjetiti ćemo se i fizičkih nasrtaja na suce koji su obavljali posao za kojim su zaduženi. Ne treba sumnjati da velika većina njih želi biti poštena i korektna.

Primjećeno je da prijetnje i vikanja od nekih osoba s tribina dolaze usklađeno i u dogovoru s trenerima klubova te se time pokušava doći do prednosti u sudačkim odlukama kod „labilnijih“ sudaca što je za svaku osudu.

Iz svega ovoga gore navedenoga molimo vas da na svim natjecanjima iz kalendara (državna prvenstva i turniri) HKS-a ubuduće osigurate da natjecatelje vode SAMO TRENERI S LICENCAMA koje su osigurali svi oni koji su nazočili licencnom seminaru održanom u Samoboru 04.02.2017.g.

Također će se smatrati da su treneri klubova odgovorni i za ponašanje roditelja i navijača iz svojih klubova te apeliramo da utječete na sve njih te ih upozorite i ukažete im da je njihovo mjesto na tribinama dvorane – te da sportskim navijanjem potiču svoje sportaše na bolji rad.

Za provedbu ovih važnih segmenata sportskog nadmetanja zaduženi su organizatori natjecanja koji moraju osigurati adekvatnu redarsku službu, voditelji natjecanja (delegati) te Sudačka komisija koja ima mogućnosti zatražiti prekid natjecanja ukoliko nisu zadovoljeni svi kriteriji prema kojima bi oni mogli nesmetano suditi .

Ovo bi trebalo biti u interesu svim dobronamjernim subjektima u karate natjecanjima pa pozivamo i sve ostale da utječu kako se slične stvari više ne bi ponavljale.

Uz sportski pozdrav,
Darko Šimunec
Glavni tajnik